KĀ IZVĒLĒTIES IZGLĪTOJOŠAS ROTAĻLIETAS?

Spēle ir galvenais veids, kā bērni mācās par apkārtējo pasauli. Caur to viņi iegūst noderīgas zināšanas, attīsta radošās spējas, komunikācijas prasmes un mijiedarbību ar vienaudžiem. Bērnu rotaļu galvenais atribūts, protams, ir rotaļlieta. Tam vajadzētu būt interesantam, rosināt uz rīcību, risināt dažādas problēmas. Tieši tā ir izglītojošo rotaļlietu funkcija. Mēs pastāstām, kā tie palīdz paātrināt attīstību un uz ko paļauties, izvēloties "Izglītojošāss".

Kāpēc mums ir vajadzīgas izglītojošas rotaļlietas?

Katra bērna galvenā darbība ir rotaļas. Tas ir tas, ko bērni ir gatavi darīt ilgi un bez piespiešanas. Tāpēc, lai mazulim kaut ko iemācītu, tas jāpārvērš par spēli. Jebkura rotaļa, pat ar dabīgiem materiāliem vai sadzīves priekšmetiem, veicina attīstību. Spēlēšanās ar izglītojošām rotaļlietām dažkārt paātrina procesu, palīdzot mazulim ātri apgūt pamatzināšanas par apkārtējo pasauli. Tie ir veidoti, ņemot vērā bērnu dabisko zinātkāri - tie rosina bērna interesi, iesaistot viņu aktīvā garīgajā darbībā. Kāda tam ir ietekme:

• Drupatas ātrāk attīsta smalko motoriku, kas nozīmē, ka viņam ir vieglāk veikt precīzas saskaņotas darbības ar rokām un pirkstiem - ģērbties, aiztaisīt pogas, sašņorēt kurpes, zīmēt, rakstīt, tēlot.
  • Līdz ar smalko motoriku attīstās arī runa, jo šie smadzeņu centri ir cieši saistīti. Bērniem, kuri sāka runāt agrāk, ir vieglāk sazināties ar vienaudžiem, nodot pieaugušajiem savas vajadzības, vēlmes un protestus.
  • Mazulim attīstās telpiskā domāšana, kas palīdz orientēties reljefā, precīzāk atveidot zīmējumos redzamos objektus.
  • Visi domāšanas procesi tiek paātrināti - atmiņa, analītika, loģika. Tas palīdz skaidri formulēt jēdzienus, risināt dzīves problēmas, izstrādāt stratēģiju mērķa sasniegšanai, veicina neatkarību.
  • Attīstās radošā domāšana un iztēle, ļaujot bērnam vieglāk realizēt savus talantus.

Tātad izglītojošām rotaļlietām ir tieša ietekme uz smadzeņu kognitīvo funkciju, veidojot bagātākas idejas par pasauli un augstu spēju potenciālu. Tie veicina vispusīgu mazuļa attīstību, kas nodrošina labu sociālo adaptāciju, spēju kompetenti veidot teikumus, izteikt domas.

Vispārīgi atlases kritēriji
Lai "Izglītojošās" nesaplīstu pirmajā spēles dienā un nekaitētu bērnam, izvēloties, jums jāvadās pēc šādiem kritērijiem:

• Materiāls. Bērnu "Izglītojošās" pārtikas kvalitātes plastmasa ir vislabāk piemērota. Metāla un auduma elementu klātbūtne ir pieņemama. Produktam nevajadzētu izdalīt ķīmisku smaku – tas var liecināt par toksisku savienojumu klātbūtni materiālā, kas izraisa astmu un alerģiju.
  • Pārklājums. Pārklājumam jābūt stipram un vienmērīgam. Bērnu izstrādājumiem ir pieļaujama hipoalerģiska krāsa uz ūdens bāzes.
  • Drošība. Produktam nedrīkst būt izvirzītas sadurvīles, robi, asas tapas, naglas, liekā līme.
  • Kvalitāte. Visām izstrādājuma daļām jābūt cieši piestiprinātām kopā, tās nedrīkst atslābt lietošanas laikā.

"Izglītojošās" veidi

Rotaļlietas izvēle ir atkarīga no tā, kādas prasmes vēlaties attīstīt savā mazulī. Katra "attīstība" ietekmē noteiktas kvalitātes apmācību. Tālāk mēs jums pateiksim, kādi ir rotaļlietu veidi.

Agrīna attīstība

Ar mazuļa attīstību var nodarboties jau no šūpuļa, pat pirms viņš iemācījās sēdēt un rāpot. Viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā bērnam ielikt pamatzināšanas par apkārtējiem objektiem, ir Glena Domana tehnika. To var darīt no trīs mēnešu vecuma. Nodarbībām būs nepieciešamas speciālas apmācību kartes ar attēliem, kas ir mūsu interneta veikalā. Attēli ir sadalīti tematiskās grupās:

• kukaiņi;
  • putni;
  • dzīvnieki;
  • augi;
  • profesijas;
  • transports;
  • drēbes;
  • trauki;
  • koki.

Tehnikas būtība ir vairākas sekundes rādīt bērnam 10-15 kartītes, skaļi un skaidri izrunājot attēlā redzamā nosaukumu. Metodes pamatā ir bērnu spēja fokusēt acis un fiksēt informāciju. Var lietot no 4-5 mēnešiem.

Smalkajai motorikai

Pirmsskolas vecuma bērniem īpaši svarīga ir motorisko prasmju apmācība. Smalkās motora rotaļlietās jāiekļauj mazi elementi, kuru kustībai nepieciešama koncentrēšanās. Vai arī tiem var būt neparasta tekstūra, kas uzlabo taustes jutīgumu. Kas MYPLAYROOM katalogā palīdz attīstīt smalkās motorikas:

• Taktilie un sensorie spilventiņi. Ar dažādām faktūrām pildīts koka skaidu komplekts, kas glabājas ērtā audekla maisiņā.
  • Šņorēšana. Šī ir gara aukla ar miniatūru cirtainu pērlīšu komplektu auklēšanai. Krelles var būt ģeometrisku formu, dzīvnieku, dārzeņu vai augļu formā.
    skaitīšanas materiāls. Miniatūras figūriņas no koka sēņu, dārzeņu, čipsu veidā.
  • Sensora kumode. Neliela saplākšņa kumode ar atvilktnēm un krāsainām šķirošanas pogām. Komplektā ietilpst rāmji-ieliktņi loģiskiem uzdevumiem.
  • "Noslēpumi". Pamatnes dēlī ir apaļi logi ar dažādu dzīvnieku attēliem. Tos var paslēpt zem daudzkrāsainiem apļiem. Spēlei ir daudz iespēju: atcerieties, kurš kur paslēpās, attēlojiet, kā saka dažādi dzīvnieki.
  • "Gudrais mākonis" Komplektā ietilpst saplākšņa mākonis ar caurumiem, daudzkrāsainas mikroshēmas un uzdevumu kartes. Veicot vienkāršus vingrinājumus, mazulis ievietos čipsus caurumos un izņems tos, kas pozitīvi ietekmē motoriku.
  • Velcro konstruktors. Komplektā ir dažādas kartes ar attēlu veidnēm un Velcro mikroshēmām, kuras ir jānostiprina vietā.
  • "Arbūzs". Šī spēle ir plakanas arbūza saplākšņa šķēles, kuras var pilnībā izjaukt sastāvdaļās - mīkstums tiek atdalīts no garozas, bet graudi no mīkstuma.

Loģikas un analītiskās domāšanas attīstībai

Jebkura loģiska rotaļlieta ir izplānota viltīgi – tikai paņemot to rokās, bērns sāk aktīvi pētīt dizaina elementus, cenšoties atrisināt radītāja izvirzīto problēmu. Tas viņam neviļus liek domāt un analizēt.

Telpiskajai domāšanai

Telpas uztvere palīdz bērniem orientēties reljefā, rūpīgi sakārtot objektus telpā, saprast un risināt ģeometriskas problēmas, veidot un vizualizēt. To veicina:

• Konstruktors. No dažādu formu blokiem var būvēt pilsētas, fermas, transportu, mājas. Tas veido telpisko uztveri un tēlaino domāšanu.
  • Puzles. No lielām puzlēm apaļā rāmī var salikt pasaules vai Saules sistēmas karti.
  • Āmura konstruktors. Plakanas dzīvnieku, ēku, augu vai transportlīdzekļu figūras pareizi jānostiprina uz dēļa ar āmuru un tapām.

Šīs spēles māca mazulim pareizi uztvert telpu, pamatojoties uz objektu izmēru un atrašanās vietu.

Iztēlei un radošumam

Fantāzija un radošā domāšana veido bagātīgu emocionālo pasauli. Šīs īpašības ir nepieciešamas spējai paust jūtas, izzināt sevi, komunicēt ar pieaugušajiem un vienaudžiem. Iztēles un radošuma attīstībai ir:

• Magnētiskais teātris. Koka stends ar šūnām, kurās ir dzīvnieku un cilvēku figūras, ēku elementi. Statīvā tiek ievietota magnētiskā tāfele ar fonu, uz kuras jāuzliek mikroshēmas.
  • Ēnu spēle. Komplektā ietilpst ekrāns ar statīvu un vairākas figūriņas, kas veidotas pēc slavenām bērnu pasakām, piemēram, "Teremok" vai "Rāceņi".
  • Pirkstu teātris. Mazas koka figūriņas ar caurumiem pirkstiem tautas pasaku tēlu formā.

Spēlējot šīs spēles, mazulis aktīvi izmanto iztēli, kas padara viņa iekšējo pasauli bagātu un piepildītu.

Lai mazulis izaugtu kā vispusīgi attīstīta un harmoniska personība, ir svarīgi viņu apņemt ar dažādām rotaļlietām no visām kategorijām.